Kompostering

Kompostering

Kompostering og kompostbinger

Sommerbutikken.no er en ledende leverandør av kompostbinger og komposteringsbeholdere. Kompostering av hageavfall, husholdsavfall, kjøkkenavfall, toalettavfall. Vi tilbyr et stort utvalg av varmkompostbinger, kaldkompostbinger og hurtigkompostere. Vi leverer rask over hele landet. Bestill enkelt online i vår nettbutikk eller ring tlf. 66917320 for bestilling. Se også ofte stilte spørsmål og svar om kompostering lenger ned på siden

per side
  1. -13%
  2. -13%
  3. -8%
    Kompostbinge Biolan 200 liter
    Vanlig pris kr 5 995,00 Special Price kr 5 495,00 kr 4 396,00
    Hurtigvisning
per side

Spørsmål og svar om kompostering:

Hva er kompost?

Kompost er plante- og/eller dyrerester som brytes ned av mikroorganismer og som blir til mold/jord.

Hvorfor kompostere?

Mange synes kompostering er gøy og givende. Ved å kompostere hageavfall og matavfall i en kompostbinge slipper du å kjøre vekk avfall til en avfallsstasjon. Det sparer miljøet for utslipp av karbondioksid og kanskje kan du abonnere på en mindre kommunal søppelbeholder og spare kostnader der. For de fleste er den viktigste grunnen at man kan hente ut gratis næringsrik jord som kan brukes i hagen. Du slipper altså å kjøpe sekker med jord og jordforbedringsmateriale.

Hvordan lage kompost?

Det er enkelt å lage kompost. Først må du ha en kompostbinge – enten en kaldkompostbinge for hageavfall eller en varmkompostbinge for matavfall. Når du har en kompostbinge tilgjengelig er det bare å starte å kaste avfall oppi bingen. Komposteringsprosessen går av seg selv og avfallet brytes ned til næringsrik jord. Trikset med kompost er å sørge for at den ikke blir for våt eller sammenpakket. Tørr og luftig kompost lukter ikke vondt og brytes ned raskere.

Hva kan man kaste i kompostbingen?

En kaldkompostbinge for hageavfall kan du kaste det meste fra hagen; gress, kvist, greiner, løv, eggkartong, papir osv. I en varmkompostbinge kan du kaste det meste av matavfall som for eksempel kaffegrut, teposer, kjøttrester, fiskerester og frukt- og grønnsaksrester. Du kan ha kobashikompost i kompostbingen for å etterkompostere avfallet.

Hva kan man ikke kaste i kompostbingen?

I en kompostbinge for hageavfall bør du unngå å kaste planter med sykdommer og ugress. Dødt ugress er ingen fare å kaste i kompostbingen. I en varmkompostbinge for matavfall bør du unngå å kaste store kjøtt- og fiskerester, men mindre biter går bra. Vi anbefaler å begrave fisk- og kjøttrester litt ned i kompostmassen for å unngå spyfluer. Ellers skal du selvfølgelig ikke kaste ikke-nedbrytbart materiale i kompostbingen. Hvis du bruker nedbrytbare poser, så skal innholdet i posen tømmes i kompostbingen og posen legges for seg selv i kompostbingen.

Varmkompost eller kaldkompost?

Hvis du skal kaste hageavfall kan du velge en kaldkompostbinge. Lurer du på hvordan man bygger en kompostbinge for hageavfall? Det kan bygges på mange måter, men du bør sørge for at det er god ventilasjon og et lokk som skjermer for regn. Våt kompost er dårlig kompost, så det kan være at det lønner seg å kjøpe en kaldkompostbinge om du ikke er veldig nevenytting. En varmkompostbinge stilles det strengere krav til og kommuner fraråder i mange tilfeller innbyggere å bygge dette selv. Hvis du skal kaste matavfall stilles det krav til at kompostbingen er isolert, tett og hindrer skadedyr i å forsyne seg. Vi har godkjente varmkompostbinger som fungerer utmerket for kompostering av matavfall – også om vinteren.